Selecteer een pagina

Tuin onderhoud in het voorjaar

februari

Snoeien is essentieel voor een gezonde groei en mooie bloei. De snoei periode wordt door de soort struik of boom bepaald. Soms moet je zelfs een struik of boom verwijderen omdat deze teveel bezit van de tuin gaat nemen.

 

maart / april / mei

Licht schoffelen tussen de planten maar niet de grond omspitten. Spitten stimuleert onkruidgroei en verstoort de bodemstructuur. Oud blad tussen de planten laten liggen. Het remt onkruidgroei en gaat verdroging tegen. Het toevoegen van planten, het verplaatsen of verjongen door scheuren van planten kan nu ook gedaan worden. Ook is deze periode ideaal om struiken en bomen aan te planten. Bij droge zomers deze nieuwe aanplant extra water geven. Het gazon kalk geven en mos voorzichtig met een verticuteerhark verwijderen. Over voeding gesproken; álles kan nu goed wat organische mestkorrels gebruiken. Deze korrels vergaan langzaam en spoelen niet uit naar de lagen in de bodem waar de wortels niet kunnen komen. Deze korrels zijn ook goed te gebruiken voor kuip- en potplanten. Ze dekken het hele bereik van voeding af, zijn goed te doseren en je loopt geen risico van verbranding of overbemesting. Op plaatsen in de tuin die snel uitdrogen, de grond vermengen met compost zodat het vocht langer wordt vastgehouden.

 

Tuin onderhoud in de herfst

october

Nieuw planten en scheuren van planten kan nu gedaan worden. De grond is nog warm waardoor de planten snel aanslaan. Ook is het nu ideaal om struiken en bomen aan te planten. Komend voorjaar hiermee dus een betere start.

 

October, november, december en januari

Snoeien is essentieel voor een gezonde groei en mooie bloei van bomen en heesters. Soms moet je een struik of boom verwijderen omdat deze teveel bezit van de tuin gaat nemen. Voordat er gesnoeid gaat worden eerst vaststellen wat de beste periode van snoei is van de betreffende struik en boom. Uitgebloeide plantenstengels met zaaddozen laten staan! Met mistige dagen en later door de nachtvorst verandert de tuin in een prachtig stilleven. Ook kunnen de zaaddozen zaadjes bevatten voor zaadetende vogels. Het gevallen blad tussen de planten laten liggen. Het beschermt de wortels en het bodemleven tegen de naderende vorst, voorkomt uitdroging van de bodem en vormt voor het komend jaar voeding voor de planten. Eventueel extra bladeren toevoegen. Op plaatsen in de tuin die snel uitdrogen, de grond vermengen met compost zodat het vocht langer wordt vastgehouden. Het gazon wel bladvrij houden. Strooi dit blad tussen de planten. Maai het gras niet te kort vlak voor de winter. Na de eerste nachtvorst zal de groei van het gras stoppen.

Snoeien

Wordt door de boom en struik bepaald.